SEO 101 – Как да Намираме Полезна Информация + Последните SEO Новини

Преди да започнем, бих искал да отбележа, че в процеса на работа всеки SEO специалист се фокусира върху определен аспект на оптимизацията за търсачки – проучване на ключови думи, маркетинг чрез съдържание, линк билдинг, техническо SEO и т.н. Според насоката и стила ви на работа сами трябва да разберете какво работи за вас и да подберете информацията, която мислите, че ви е от най-голяма полза.

А как да намираме необходимата ни информация? В тази статия ще ви запозная с основите източници, които аз използвам, върху които вие сами можете да надграждате.

Twitter

Ако искате да получавате последните SEO новини, Twitter е мястото. Там се навъртат, така наречените, “инфлуенсъри”, или хора, които имат голямо влияние в SEO средите и които, в конкретния случай, могат да бъдат полезни с опита и знанията си.

#1. Google Team

Logo of Google

Да започнем от първоизточника. Като хегемон сред търсачките, Google е основният играч с който се борят SEO специалистите. Та, в този ред на мисли, насоките, които получаваме от Google, винаги са от полза, ако искаме да сме в течение с последните тенденции, пък и да си припомним някои основни правила на играта. Ето и кои са хората в Google, които задължително да следвате в Twitter:

  • Gary Illyes (@methode), Webmaster Trends Analyst & Google Spokesperson
  • John Mueller (@JohnMu), Webmaster Trends Analyst & Google Spokesperson

Това са хората, които осъществяват връзката между уебмастърите и Google. От тях може да си извлечете много полезни сведения, да получите актуални SEO новини, пък и имат навика да отговарят на въпроси, което е добре за нас.

  • Google Webmasters (@googlewmc), Google Webmasters Team
  • Google Developers (@googledevs), новини от и за Google Devs.
  • Google Analytics (@googleanalytics), новини и съвети свързани с Google Analytics

Това пък са официалните акаунти на Webmasters, Devs и Analytics. От тях можете да вземете както последната информация за по-важните промени по алгоритмите на търсачката, така и да получите практически съвети за техническия аспект на SEO.

  • Matt Cutts (@mattcutts), ex-Head of Google Webspam.

От известно време Мат Кътс вече не е част от екипа на Google, но въпреки това продължава да е в течение с новостите и винаги може да изскочи нещо ново от него.

#2. SEO Gurus

Кои са SEO гурутата? Това са хора с много опит в оптимизацията за търсещи машини, които, освен това, са и невероятно открити по повод работата си. Определено са играчи, които спазват наложените от Google правила, което не се харесва на много от работещите в SEO средите. Въпреки това, силно ви препоръчвам да четете материалите им най-малкото, за да сте по-добре осведомени. Плюс това, успехите им говорят достатъчно.

Rand Fishkin (@randfish) или Магьосникът от Моз.

Това е, може би, най-добре познатото лице в SEO средите. И няма как да бъде друго яче, при положение че се занимава с това от 2000-та година. С други думи, видял е всеки един етап от развитието на Google, както и всички тактики, които през тези 17 години са били използвани от SEO-тата за манипулирането на ранкинги. Вижте какво има да каже!

Cyrus Shepard (@CyrusShepard)

Също добре познато име в SEO средите с впечатляваща биография. Много активен в Twitter и винаги може да намерите по нещо интересно във фийда му. Повече от него може да прочетете на сайта му http://cyrusshepard.com/, а скоро, надявам се, и в страницата на компанията, която основа – http://fazillion.com/

Mark Traphagen (@marktraphagen) и Eric Enge (@stonetemple)

Хората, които стоят зад една от най-успешните онлайн маркетинг агенции – Stone Temple Consulting. Всеки понеделник двамата пускат “Here’s why …” видеа, които покриват релевантни SEO теми. Е, да, интротата към видеата са меко казано притеснителни, но пък Марк и Ерик правят някои интересни изследвания, от които могат да ви дойдат супер идеи.

Marie Haynes (@Marie_Haynes)

Ако искате да научите повече за линк билдинга или за някои от алгоритъмите на Google, особено за Пингвин алгоритмите, тя е човекът. Лично аз винаги преглеждам фийда ѝ в Twitter за свежи идеи когато искам да направя някой друг линк.

Mike King (@iPullRank)

Занимава се с техническо SEO и е може би специалист от най-висок ранг сред хората в списъка заедно с Бил Славски, Др. Пийт и Роб Бучи, що се отнася до техническата част на работатa. Може да научите страшно много от него и да имплеметирате някои от съветите му и във вашата дейност. Ако искате да прочетете повече, това е мястото.

Dr. Pete Meyers (@dr_pete)

Dr. Pete … звучи внушително и има защо. Пийт Майърс има докторска степен по психология и също е част от Moz, където през последните години се занимава с разработката на Moz туловете, сред които Keyword Explorer и MozCast. От него можете да разберете за всяка нова възможност, която Google предоставя за развитието на white-hat SEO

Barry Schwartz (@rustybrick)

Бари основно коментира върху новините покрай SEO/SEM. Лично на мен ми прилича на дебеличкото дете в училище, което досажда на всички (като казвам “всички”, имам предвид основно хората от този списък), но за сметка на това винаги намира интересни материали и дава полезни ъпдейти. Е, има и плява, но пък през повечето време статиите му са стойностни и дават добри обобщения на SEO новините.

Brian Dean (@Backlinko)

Браян Дийн, още познат като Backlinko. Две са думичките, които го описат най-добре – ГОЛЯМО САМОЧУВСТВИЕ. При такава популярност някма как да бъде иначе, но пък има интересни идеи. И ако може да преживеете цялата реклама, която си прави и постоянните попъпи на сайта му, може би ще намерите нещо, което да ви заинтригува.

Britney Muller (@BritneyMuller)

Бритни е част от Moz екипа. Занимава се с маркетинг проучвания и техническо SEO като лично на мен много ми допадат разбиранията ѝ и намирам за полезни статиите, които пуска в мрежата.

Talia Wolf (@TaliaGw)

Талиа се занимава със CRO (Conversion Rate Optimization) и в Twitter фийда ѝ постоянно има съвети за подобряване на конверсията както и ресурси, от които може да се възползвате. Нюзлетърът ѝ също е супер, а и в някои случаи е и доста забавен заради гафовете, които се случва да направи.

Rob Bucci – (@STATrob)

Роб Бу́чи е CEO на getSTAT – компания, която се занимава основно със search analytics или по-простичко – анализ на голям набор от данни. В SEO, анализът на данни е неизменна част от работата, така че малко повече вникване в темата няма да ви е излишно.

Glen Allsopp (@ViperChill)

Глен е човекът, който стои за проекти като ViperChill [блог] и Gaps. Въпреки някои негативни изказвания по негов адрес, той успява да привлече и задържи голяма аудитория с някои смели идеи. ViperChill, както е познат още, има много алтруистичен подход, което му печели симпатиите на много хора. Последният проект, по който работи, има за цел да развие онлайн бизнес само за 30 дни с минимален бюджет и след края на този срок да остави стартъпа на някой от читателите си. С такива обещания не е чудно, че успява толкова добре да пласира бранда си. Глен е инфлуенсър, който определено може да ви даде страхотни идеи.

Мен пък можете да ме откриете тук и тук.

Hangouts + WMT Central

Webmaster Central Help Forum и Webmaster Hangouts са други източници на полезна информация. В Webmaster форума ще намерите широка база от специфични въпроси и отговори, които може да възникнат по време на работата ви. Така че, ако се чудите за нещо, което правите, или имате някакъв проблем, вероятността да намерите решението му във форума е повече от добра.

Webmaster Hangouts пък е видео чат на живо с Webmaster Central екипа в Google, в който може да зададете въпросите, които имате. Темите, които се дискутират в hangout-a включват indexing, crаwling, проблеми с Google Search Console, sitemaps и други. Обикновено тези office hours hangouts се провеждат два пъти в седмицата, а тук може да намерите записи на минали сесии, както и информация за датата и часа на следващите такива.

SEO Блогове и Форуми

Да започнем с мейнстрийм блогове. Бих казал, че това са местата, които всеки, който се занимава със SEO, независимо от колко време, трябва периодично да следи. Може да намерите стахотни материали, които ще направят работата ви доста по-лесна и приятна. Все пак, няма нужда да откривате наново топлата вода.

Moz Blog

Харесва ми “how-to” подхода на блога и това, че винаги има нещо интересно за четене/гледане. Темите на блога са наистина всеобхватни и често има специалисти, които не работят за Moz, чиито статии биват публикувани там. Плюс това, читателската база е доста голяма и може да намерите интересни коментари, от които също да научите нещо полезно.

SEMrush Blog

SEMrush предоставя “All-in-one Marketing Tool” на клиентите си и ,следвайки тази идея на компанията, блогът им дискутира широк спектър от теми, които надхвърлят границите на SEO. За мен, на SEO статиите в блога им липсва дълбочина. В такъв случай, защо слагам блога в списъка? Статиите са написани разбираемо и са супер, ако сте начинаещ. Освен това, блогът покрива доста теми различни от SEO, а е добре да имате някаква по-обща представа и от маркетинг, SEM, социални медии, брандинг, и т.н., в случай че на някакъв етап ви потрябват.

Ahrefs Blog

Основният фокус на блога е линк билдинг, аутрийч, проучване на ключови думи и създаване на съдържание. Супер ресурс, където ще намерите страшно много информация и нови идеи, поднесени разбираемо и увлекателно. На моменти авторите започват да се повтарят и да си смучат от пръстите, но като за начало мисля, че ще бъде от полза за тези от вас, които тепърва навлизат в сферата на SEO.

Stone Тemple Blog

Вече споменах “Here’s why … ” видеата на Марк и Ерик, които са перлата в короната на блога. Както вече казах, ако не ви стреснат интротата към видеата, ще научите интересни неща. Блогът покрива всякакви теми, а репутацията на Stone Temple (награда US Search SEO Agency of the Year и US Search Personality of the Year за Ерик Енге) е достатъчна да ви убеди, че си струва да следите статиите им и да имплеметирате някой от съветите им и във вашата работа.

Search Engine Land

Това е уебсайтът, който следи всички SEM/SEO новини. Лично аз използвам SELand предимно за SEO новини, понеже Бари Шуорц и компания се справят супер (в повечето случаи) с бързото им и точно отразяване. Пак повтарям, Бари има кофти навика в някои случаи да преувеличава и да пуска ‘SEO новни’, които в никой случай не носят полезна информация. Въпреки това бих казал, че това е нещо нормално, предвид че редовното пускане на съдържание в сайта и по-голямата ангажираност на читателите е важна. В Search Engine Land има и статии, но те не са толкова информативни. Все пак, може от време на време да преглеждате секциите за по-интересни постове и идеи.

SEO by the Sea

Човекът зад блога е Bill Slawski (@bill_slawski), а статиите му са неизчерпаем източник на идеи заради подхода му към SEO. Интересното в случаят е, че Бил следи технологични патенти, които засягат основно възможни алгоритмични промени и технологията на търсенето. Анализите му са стойностни и при по-задълбочено вникване в материята може да извлечете полезна информация, която трудно ще намерите другаде. Та, ако имате желанието и нервите да вникнете в това, което Бил ви дава, убеден съм, че ще научите много.

Simo Ahava Blog

Ако се интересувате от Google Tag Manager и JavaScript, в блога на Симо ще намерите супер съвети и много насоки за това как да се възползвате от пълния потенциал на GTM. С навлизането на Google Tag Manager в работата на SEO специалистите, блогът на Симо ще се докаже като полезен ресурс, so enjoy.

Gaps

това е новият проект на Глен Алспоп, a.k.a. ViperChill. Тук ще намерите основно кейс стъдита за развитието на онлайн бизнес. Ако имате желание да започнете нещо свое, Гапс определено е мястото необходимо за вдъхновение.

Reddit /r/BigSEO + /r/analytics

Reddit също е канал, в които може да потърсите помощ от други хора, които се занимават със SEO. Ако имате нужда от съвет, /r/BigSEO и /r/analytics, съответно за въпроси свързани със SEO и Google Analytics са местата, където да го потърсите. А дори и просто да влезете в каналите и да се поразровите из постовете, пак ще научите много полезни неща.

Join the Dark Side?

Black Hat World Forum

Това е може би най-известният форум за всякакъв тип информация свързана със SEO, включително, както личи и от името, black hat тактики. Тук ще попаднете на методи, заради които от Google могат да накажат сайта ви по 101 параграфа, но пък си струва да сте наясно с всички възможности. Пък и, ако сте рисков играч (моят съвет е да играете премерено), може да си харесате нещо. Форумът е разделен на секции и освен black hat, може да намерите и читави съвети, стига да имате времето да четете.

Няколко Думи за Финал

Това са източниците, които лично на мен са ми помогнали и продължават да ми помагат да се развивам, да експериментирам и да научавам последните SEO новини. Смятам, че и на вас биха ви били от полза, така че почетете и преценете какво може да използвате и във вашата работа.

Има и много други стойностни източници на SEO информация, за които не остана място, но мисля, че тук има събрана супер база, върху която да надграждате.

Имате ли ваши любими SEO блогове? Ще се радваме да ги споделите с нас и читателите ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *