5 елемента на доброто лого

Кока Кола, БМВ, Фейсбук. По-голямата част от нас веднага асоциират посочените компании с логото им. Защо? Добър маркетинг, широко използван и в повечето случаи – харесван продукт и, не на последно място, запомнящо се лого.

Добрият лого дизайн веднага ще извика името на компанията ви в съзнанието на потребителите. Логото и корпоративният брандинг са неделима част от съвременния бизнес и представляват лицето на организацията ви, а формата, цветовете, дори шрифтовете създават у непредубедения потербител усещане за сигурност, уникалност, уместност, гъвкавост и постоянство.

Именно защото логото и корпоративната идентичност са толкова важни за всеки бизнес елементи, дизайнът и изработката им трябва да бъдат внимателно обмислени. Все пак, говорим за лицето на бизнеса ви – това е първото впечатление, което оставяте у потенциалните клиенти.

И така, за да бъде логото ви запомнящо се и вдъхващо доверие, то трябва да отговаря на няколко критерия.

Доброто лого създава усещане за надеждност

Логото на компанията ви трябва да бъде изчистено и да изглежда професионално. Така то вдъхва на потенциалните клиенти увереност, че могат да правят бизнес с компанията ви. Казаното тук автоматично изключва от уравнението безплатните онлайн лого генератори. Единственото, което може да постигнете с такива “инструменти”, е да дублирате вече съществуващ дизайн.

Важна част от лого дизайна са цветовете. Различните цветове се възприемат подсъзнателно от всеки един от нас, което прави внимателния избор на цветове за фирменото лого важна част от процеса на лого изработката. Именно цветът е основният фактор, който може да създаде усещане за надеждност, или обратното – да повлияе негативно на възприятието за вашата компания.

Ефективното лого е изчистено и простичко

За да бъде едно лого запомнящо се, то трябва да бъде простичко. Все пак говорим за лицето на компания, не за герба на царски род. Простотата и прямотата са две качества, които придават чувство на доверие и сила, което трябва да бъде и вашата цел при изработката на лого.

Шрифтът е друг важен елемент на логотипа. Тук водещият принцип отново трябва да бъде простота. Шрифтът трябва да бъде най-вече лесен за четене и изчистен, но в същото време – различен. Под “различен” имам предвид най-общо казано да избягвате често ползваните шрифтове, като Comic Sans например. Не само до болка познат шрифт, но и някак си детински.

Друг добър съвет, в който много хора не се вслушват е да не използват повече от един шрифт в дизайна на логото си!

Ефективното корпоративно лого е различимо

Бъдете различни! В процеса на лого дизайн много компании поемат по позната и отъпкана пътека, което не води до нищо друго освен до сливане с масата в даден бранш.

Стремете се логото ви да бъде уникално, разпознаваемо и най-вече различно от тези на преките ви конкуренти. Затова, преди да се спрете на предлаган вариант, внимателно разлгедайте брандинга на конкуренцията!

И не на последно място, не се страхувайте да експериментирате с вариантите на вашето ново лого. Наша практика е да съставяме пакети за лого дизайн, включващи 3 първоначални версии. В последствие, една от тях бива доразвивана на по-следващия етап от изработката на корпоративната идентичност.

Логото трябва да бъде гъвкаво

Какво имам предвид? Логото трябва да бъде направено в различни размери и за различна среда.

В света на дигиталните технологии е важно логото на компанията ви да изглежда еднакво добре на различни размери екрани за различни устройства. В допълнение на основната си функция, логото може да бъде използвано за профилна снимка в социалните мрежи на компанията ви, за фав икона на сайта ви, както и на куп други места. Затова е важно да се уверите, че шрифтът и самото лого са четими и добре различими когато размерът бъде намален.

Доброто фирмено лого е подходящо

Мислете за индустрията, в която оперирате или ще оперирате, но не се чувствайте задължени да бъдете очебийни с избора на дизайн на логото си.

Добрият брандинг е отражение на същността на компанията ви – към какво се стремите и как вашите клиентите ви възприемат. Може би е добра идея да обсъдите заедно с дизайнера мисията на компанията, както и ценностите ѝ, и да градите фирмената си идентичност на тяхната база. Това трябва да бъде заложено в основата на брандинга ви, а не нишата, в която развивате дейност.

Важно е да запомните, че може да не бъдете очевидни с избора на лого. Едни от най-големите марки в световен мащаб не разчитат на очебийността, с която компаниите ни заливат всеки ден. Достатъчно е да погледнем към Apple например.

Лого дизайнът е една от най-важните задачи за всеки стартиращ бизнес. Затова всяка стъпка в процеса трябва да бъде внимателно обмислена. Повече за нашия креативен процес може да научите на страницата ни за дизайн на лого и корпоративна идентичност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *