5 безплатни SEO инструмента, които трябва да използвате

Безплатни SEO инструменти. Наистина звучи добре особено предвид ползите, които може да извлечете от тях. Проблемът обаче е, че повечето безплатни SEO инструменти са ограничени, или по-зле – дават ви погрeшна информация. Информация, на която трябва да базирате цялата си онлайн стратегия.

Затова, с настоящата статия ще ви запознаем с 5 сравнително непознати в България SEO инструмента, които наистина вършат страхотна работа и са от голяма полза за SEO специалистите. Ето кои са те, как рботят и какво ги прави толкова ефикасни.

#1 Google Tag Manager (Мениджър на маркери)

Един инструмент, който въпреки неоспоримото удобство, което предоставя, не се използва масово в SEO средите в България. Какво ви дава Google Tag Manager?

  • Гъвкавост
  • Скорост
  • Вградени тагове
  • Следене на събития

1.1 Гъвкавост

Google Tag Manager е един от най-добрите безплатни SEO инструменти, от които може да се възползвате, понеже ви позволява да правите лесно промени или да имплементирате нови тагове без да ангажирате IT специалисти.

Така например, ако искате да интегрирате Google Search Console и Google Analytics в сайта си, можете да го направите с няколко клика, без да се налага да поставяте какъвто и да било код и да се притеснявате, че нещо може да се обърка.

1.2 Скорост

Tag Manager позволява и много по-бързи и сигурни промени по различни маркери, които не включват промени по сорс кода на уебсайта. Така процесът по имплементиране на различни скриптове се опростява. Има и вградена опция за дебъг, която пък позволява да тествате, оправяте и експортвате маркерите, чак след като се уверите, че функционират нормално.

1.3 Вградени тагове

Ако не сте дотам запознати с начина на работа и имплементацията на тагове, необходими за функционирането на полезни за сайта ви платформи, като Google Analytics, AdWords Conversion Tracking/Remarketing и други, то не се притеснявайте. Google Tag Manager ви позволява да използвате готови тагове.

1.4 Следене на събития

Този инструмент е изключително удобен и за поставянето на така наречените събития – тагове, които следят кликовете на ключови места, като линкове или бутони например. Чрез Tag Manager може лесно да създадете такова събитие като просто хванете CSS селектора или id атрибута на даден елемент. Имайте предвид, че използваният CSS селектор/id атрибут трябва да е уникален. В противен случай, събитието ще бъде задействано при всеки клик върху елемент със същия селектор/атрибут.

#2 Yandex Metrica

Продукт на руската Яндекс, еквивалент на Google Analytics, който обаче като цяло не е познат продукт за уебмастърите извън Русия. Да, Yandex Metrica предоставя същите базови функционалности като Google Analytics, но до тук свършват приликите между двете.

Metrica има някои отличителни черти, които гарантират, че този SEO инструмент ще намери своето място във вашия арсенал.

На първо място, Yandex Metrica е с доста по-опростен интерфейс. Това прави ориентирането във функционалностите много интуитивно и гарантира лесната и приятна работа. Но добрият интерфейс не е достатъчен, за да се възползвате от инструмента. Затова Yandex Metrica предоставя и две допълнителни функционалности, които Google Analytics няма. Това са heatmap (карта, която визуализира страниците от сайта ви и показва областите с най-голям брой потребителски взаимодействия – кликове и скрол) и уебвизьора (webvisor).

Именно уебвизьора е частта, на която се струва да се обърне по-голямо внимание. Какво представлява той? Най-общо казано, това е функция, която записва сесите на потребителите на вашия сайт и ви дава възможността да анализирате всяка една от тях по-късно. Сесиите са организирани под формата на видеа, а успоредно с видеото за съответната сесия, Yandex Metrica показва и допълнителна информация за тях. Така за всяка сесия може да видите източника на трафик, държавата от която е регистрирана сесията, операционна система и браузър на потебителя, прекараното време на всяка страница и други. Освен това, може лесно да филтрирате цялата тази информация според всеки от гореизброените критерии.

Възможността да наблюдавате взаимодействието между потребителите ви и вашия уебсайт е наистина безценна и може да ви даде точна информация за това как да подобрите сайта си. А фактът, че Yandex Metrica е безплатен SEO инструмент, го прави още по-примамлив.

Бонус – в света на SEO, за жалост, кражбата на съдържание и дори на цели сайтове е често срещана практика. От опит можем да кажем, че Yandex Metrica е доста удобен SEO инструмент, с който навременно може да засечете такъв тип кражба и да действате.

#3 Page Speed Insights

Скоростта на зареждане на уебсайта е не само един от по-важните ранкинг фактори, но и условие за по-добра конверсия. (“Конверсия” е термин, които се използва за процентното съотношение между посетителите на дадена страница, които са предприели желано от вас действие – покупка, записване за нюзлетър и тн., и общия брой уникални посетители на страницата.)

Предвид това, основна задача на SEO специалистите е да работят в посока повишаване на тази скорост. А за това е необходим инструмен, който надеждно да може да определи аспектите, в които даден уебсайт има нужда от подобрение. Тук идва мястото на “PageSpeed Insights”.

Това е SEO инструмент, предоставен от Google, който работи сравнително лесно. Просто поставете URL адреса на уебсайта си в празното поле и натиснето бутона “Analyze”. Ще получите резултати за мобилната и десктоп версията на анализирания от вас уебсайт, заедно с предложения за фиксове, разделени в 3 категории.

  • Преминати тестове (Passed Rules) – критерии, на които сайтът ви отговаря
  • Тестове със среден приоритет (Consider Fixing) – посочват критерии за функциониране, които е желателно да бъдат оправени, но не е наложително
  • Тестове с висок приоритет (Should Fix) – посочват критерии за функциониране, които задължително трябва да бъдат взети предвид при оптимизацията на скоростта.

Под всяка от тези три категории са изнесени групи с предложения и инструкции как да оправите срещнатите проблеми. В случай че някой от дадените насоките изискват технически познания, които нямате, най-добре се консултирайте със специалист.

#4 Screaming Frog

Screaming Frog Logo
Image Source: https://www.screamingfrog.co.uk/

Screaming Frog или просто “Жабата”, както е позната в SEO средите, е уебсайт кролер, който позволява обхождането на желан от вас уебсайт. При това обхождане “Жабата” търси и ви показва важни за On-Site оптимизацията елементи на уебсайта, които вие може да анализирате и оптимизирате.

Това е един от така наречените “Freemium” SEO инструменти – инструменти, които имат и безплатна версия, която, както можете да се досетите, идва с някои ограничения. Но дори и беплатната версия ще ви свърши страхотна работа, тъй като основните функции на кролера са заложени и в нея.

Screaming Frog е много добър в намирането на счупени линкове например и показването на редиректи. Така може да се уверите, че всичко по структурата на сайта ви е наред и няма 404 грешки, които да развалят юзър експириънса. Инструментът може да ви помогне и с бързия анализ на мета описанията на голям брой страници, анализ на директиви, както и за куп други задачи.

Бонус: Какви са разликите между платената и безплатната версии?

Платената ви предлага допълнителни функционалости, като неограничен брой на обхожданите страници в сайта, конфигурация на процеса по обхождането, рендъринг и обхождане на JavaScript елементи и тн.

#5 Moz Toolbar

MoZBar through animated glasses
Image Source: https://moz.com/

MozBar получи множество критики от потребители през последната година и то не без основание. Но за това пък през това време екипът на Moz усилено се зае да оправя бъговете на MozBar и резултатите вече са налице.

Какво представлява MozBar и с какво може да ви помогне?

Също като Screaming Frog, MozBar има и платена версия, но да се фокусираме върху безплатната. За да използвате този инструмент, трябва да добавите MozBar Аdd-on за съответния браузър и да се регистрирате в Moz. Така този SEO инструмент автоматично се свързва към акаунта ви и е готов за работа.

MozBar е много удобен за бърз анализ на уебстраници, понеже анализа става автоматично, още на страницата с резултати. Така например може да следите как се движат сайтовете на конкурентите ви и с 1 бърз клик да проверите какви бекликнове получават и откъде.

По-обстойният преглед става на самата страница, която искате да проверите. Безплатната версия покрива On-Page анализа на елементите, което е супер, ако искате да разгледате точно определена страница. От тук можете да проследите основните елементи като мета таговете, хединги и тагове за форматиране на текст. В допълнение, може да видите и атрибутите на страница, директиви за кролерите, каноникали, дори времето, за което зарежда тя. Има опция за проверка и на линк метриките на съответната страница, нейния http статус и маркъпите, ако има използвани такива.

Другата функция, която може да използвате, е тази за проверка на самите линкове на страницата. MozBar следи кои от връзките са с таг “follow” и кои с “nofollow”, както и накъде водят (дали са вътрешни или външни за сайта). Проверката на линкове намира много приложения при търсене на места за линк билдинг, така че определено си заслужава да се възползвате от инструмента.

За финал …

Това са 5 от най-често използваните от нас SEO инструменти. Надяваме се да сме ви заинтригували с тях и да ги тествате сами.

Любопитно ни е кои са вашите любими SEO инструменти? Отворени сме за всякакви предложения и коментари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *