Юнска доза SEO – най-новото от кухнята

Още един месец се изниза и дойде време за обзора на SEO новините от последния месец. Както винаги, в настоящата статия сме събрали най-доброто от изминалия месец, плюс най-важните SEO новини. Ето кое ни направи впечатление през Юни.

SEO: the Movie …

След доста време чакане най-сетне на бял свят се появи и документалният “SEO: the Movie”. Четиридесет минутният филм показва историята на развитието на оптимизацията за търсачки, разказана от пионерите в индустрията – Rand Fishkin, Danny Sullivan, Barry Schwartz, Brett Tabke, Rae Hoffman. Enjoy!

Google News + важни ъпдейти

Отново динамичен месец, в който много уебмастъри бяха озадачени от промените по алгоритъма на Google. На 25 Юни имаше сериозно раздвижване в ранкингите, което направи впечатление на много уебмастъри, но от Google не потвърдиха ролаута на ъпдейт.

За пореден месец спекулациите около ролаута на mobile-first индекса продължават. Този път Gary Illyes беше доста ясен по време на лекцията си на SMX, като каза, че mobile-first най-вероятно ще влезе чак следващата година и то на етапи, но предупреди уебмастърите за респонсив версиите на сайтовете. Така че, ако още не сте мислили в насока мобилна/респонсив версия, сега е времето за подготовка. Ето и няколко туийта от лекцията на Gary по време на SMX.

Нещо друго, което направи впечтление по време на лекцията на Gary беше обещанието му, че уебмастърите ще получават данни от гласовите търсения, при които излиза техен контент. Вероятно тази информация ще бъде достъпна през Search Analytics в Google Search Console.

В юнския уебмастър репорт на Barry Schwartz може да намерите пълния списък с коментари и ъпдейти по всички въпроси, които касаят Google и SEO.

Google новини

През Юни също стана ясно, че Европейският Съюз ще наложи глоба на Google в размер на 2,4 милиарда евро. Мерките идват в следствие на “злоупотерба с позицията си на пазарен лидер”. Според ЕС, търсачката дава предимството на своя Google Shopping, позиционирайки продуктите си пред конкуренцията. Определената глоба е най-голямата налагана някога от Европейската Комисия, а Google имат срок от 90 дни да осигурят еднаквото третиране на конкурентите спрямо своите услуги.

В края на миналия месец от Google загубиха още едно дело и то с последици, които създават прецедент и могат да доведат до цензура на сърч резултатите от страна както на правителства, така и на частни компании. Върховният съд на Канада отсъди в ущърб на търсачката и ѝ нареди да деиндексира уебсайт за електронна търговия. Повече по темата може да прочетете в статията на Greg Sterling. Продължаваме да следим и двата казуса, както и вероятните последици, които те ще имат.

И пак линкове!

Свежи идеи за link building никога не са излишни. В последно време видяхме множеството спекулации покрай важността на линковете и предполагаемата нарастваща тежест на user engagement показателите в алгоритмите на Google. Въпреки това, все още не е дошло времето, в което линковете ще изгубят значението си за SEO. Това е и причината, поради която фокусът върху качествения link building трябва да заеме по-предни позиции във всяка SEO стратегия. В статията на Николай Стоянов може да намерите 9 свежи идеи за link bulding през 2017.

Наблегнете на управлението на онлайн репутацията си!

A man holding a tablet with a cup of coffee beside him.

Задържането на вече съществуващ клиент е между 4 и 10 пъти по-евтино, според различните статистики, отколкото привличането на нов. Да не говорим, че съществуващите клиенти са по-склонни да харчат повече пари за нови продукти и услуги, на компаниите, на които вече са се доверили. Дори тези, чисто финансови причини са достатъчни да мотивират по-големите усилия в посока управлението на онлайн репутацията ви. А това съвсем не е всичко.

През 2017 година Google придават по-голямо значение на ревю сигналите.

С други думи, по-вероятно е компании, които имат повече онлайн ревюта, да се придвижат напред в сърч резултатите. Това е и причината, поради която управлението на репутацията придобива такова значение за SEO кампанията ви. Повече подробности по темата във видеото на Matt Jones.

Още полезни статистики, с които да обосновете онлайн маркетинг кампанията си и да се придвижите към заветната първа позиция, може да намерите в последния ни блог пост.

Не забравяйте за техническото SEO

Казвали сме го и преди – техническото SEO е много пренебрегвано, особено от IT компаниите в България! Повсеместно се правят пропуски, които могат да спънат развитието на сайта и както следва – на бизнеса. Това е и причината, поради която преди да започне всякаква работа по даден сайт, ние в Pine Tree препоръчваме да се направи пълен SEO анализ.

Ако вече имате опит с техническите одити, то статията на Aleyda Solis ще ви помогне да го поразширите с още няколко точки. Включването на всеки един от петте елемента – кролиране с мобилен бот, проверка на рендъринг на JavaScript-а, тест и оптимизация на structured data маркъпите, AMP конфигурация и HTTPS конфигурация, е мотивирано от последните нововъведения и добри практики на Google и според нас безспорно ще ви бъде от полза в бъдеще.

Кой беше SEO материалът или събитието, което ви направи впечатление през изминалите 30 дни? Споделете с нас в секцията по-долу! Очакваме коментарите ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *