Как и защо офлайн рекламата се използва за промотиране на изцяло онлайн бизнес?

Във времето на онлайн бума и особено от устата на онлайн маркетинг специалист първото нещо, което ще чуете по въпроса с промотирането на онлайн платформа, е:

Направете си блог, в който да публикувате качествено и богато съдържание, като засягате полезни за аудиторията си теми. Пуснете имейл кампания. Направете си YouTube канал, от който да пускате връзки към статиите в блога си. Направете си Facebook страница. Поддържайте акаунти в Twitter, G+, Pinterest, или друга социална мрежа, която е удобна за вашия вид бизнес.

И много други подобни съвети, които неизменно са доказано работещи, полезни и дават качествени резултати, но не винаги са достатъчни. Въпреки че не живеем в каменната ера, както някои от вас биха отбелязали, като чуят следващата ми констатация, но няма бизнес, който да не се нуждае и от офлайн реклама в своята маркетинг кампания. И в следващите редове ще ви обясня защо това важи с пълна сила за България.

В нашата държава хората все още са по-резервирани и скептично настроени що се отнася до онлайн пазаруването и използването на всякакъв тип онлайн услуги, които сме привикнали да използваме офлайн. Например, доста банкови операции могат да се извършват онлайн, но хората в България предпочитат да отидат до клон на съответната банка, да си изтеглят билетче и да поизчакат час-два да им дойде реда за нещо, което могат да свършат сами от вкъщи за 5 минути.

Снимка на дебитна карта и лаптоп с отворен сайт на онлайн магазин

Същото важи с пълна сила и за онлайн обученията и курсовете. Наличието на такива дава възможност на хората да обогатяват знанията и CV-то си, независимо от местожителството си. Но, ако сте предприемач, който е създал платформа за онлайн обучения, конференции, дискусии и други, сам ще се убедите, че единствено онлайн рекламата не е достатъчна, за да достигнете до целевата аудитория, която би проявила интерес.

За да привлечете хора, които се вълнуват от темите на вашите курсове, но не са редовни онлайн потребители, ще ви бъдат от полза някои офлайн трикове. А и да не говорим, че статистиките сочат, че в днешно време хората имат short attention span (краткотрайна концентрация) в онлайн пространството от средно 3 секунди, докато офлайн рекламата може да ви помогне да задържите вниманието на целевата аудитория върху рекламното ви послание доста по-дълго време. И обратно на всеобщите схващания, не ви трябва огромна по размери и скъпа реклама (постер, билборд), за да постигнете тези резултати.

Брошури на правилното място

В зависимост от рекламираната услуга или продукт си набележете аудитория, която би била заинтересована от това, което рекламирате, и насочете рекламата си към места, на които хората прекарват по-дълго време, скучаейки. Ще ви дам конкретни примери. Ако рекламирате платформа за курсове, насочете вниманието си към университети, клубове, библиотеки, чакални на офиси на агенти, помагащи с кандидатстване за университети и други подобни. Ако рекламирате туристическо приложение и таргетирате чуждестранни туристи, помислете за самолетните компании, с които бихте могли да работите. Брошурките в джоба на гърба на пасажерските седалки не остават непрочетени при дълъг полет.

Картонени рекламни чашки

Рекламните картонени чашки за кафе са много хитър начин на промотиране офлайн, без да се натрапвате. Чашките се използват поне за 5-10 минути в най-лошия случай и обикновено може да разчитате на факта, че човек, докато си пие кафето и релаксира, като се дистанцира от ежедневието, отваря сетивата си за нови неща от обкръжението си, като чашката в ръцете му.

Снимка на картонена чаша с лого на Старбъкс

Събития

Организирайте събитие или присъствайте на такива, засягащи теми, свързани с вашия бизнес. Колкото и да са удобни Skype разговорите, няма нищо по-ценно от ръкостискането и физическото присъствие. Така създавате контакти и оставяте много по-трайно впечатление за бизнеса ви и той вече може да бъде асоцииран и с лице с дадено излъчване и характер. Ако пък имате възможността, може да помислите за спонсорирането на събитие. Освен че бранда ви ще бъде пред погледа на участниците, някой мероприятия получават и голямо медийно покритие, което на свой ред представя компанията ви сред още по-голяма аудитория. Не на последно място, това е и още един начин да си спечелите някой качествен линк от онлайн вестници, блогове и други, като по този начин офлайн кампанията ви помага за по-доброто онлайн присъствие.

Корпоративни подаръци

Проучванията сочат, че клиентите развиват с марките дълбоки връзки, подобни на тези между отделните хора. И ако получат награда, почти 70% от клиентите по-често биха се обръщали към вашите услуги или купували вашите продукти. Това не означава, че трябва да подкупвате хората. Помислете за уникални фирмени подаръци, които биха направили впечатление, или такива, които биха били полезни за клиента.

В категорията “полезни” влизат брандираните рекламни химикалки, рекламните календари и брандираните тефтери, например, защото всеки път, когато вашите клиенти ги използват, споменатите рекламни материали им напомнят за вас и вашата взаимна работа и милия ви жест.

И това далеч не са всички варианти.

За нас, като онлайн маркетинг специалисти, беше изключително интересно да се запознаем с разнообразието от такива подаръчни печатни материали – рекламни пъзели, карти за игра, подложки за чаши и така нататък. Тези фирмени подаръци са не само полезни, но и различни и уникални по своята изработка, което ги прави по-специални и оставят по-трайно впечатление в съзнанието на клиента.

Над 50% от клиентите твърдят, че тяхното впечатление за компанията е станало по-позитивно след получен промоционален подарък. Не се лишавайте от този позитивизъм, който води до най-полезното – препоръки от уста на уста.

 

Благодарим на рекламна агенция Импрес за оказаното съдействие при изготвянето на поста, както и за предоставения снимков материал.

В маркетинга има безброй интересни тактики, които помагат изключително много в частните случаи. Ако потърсите помощ от маркетинг специалист, който да се заеме с вашия конкретен случай, може да останете изненадани от резултатите, които може да постигнете от една маркетинг стратегия, съчетаваща възможностите на офлайн и онлайн рекламата.

Ще се радваме да споделите в секцията с коментари по-долу вашите лични впечатления от маркетинг кампании, които са довели до неочаквани резултати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *