Най-новата порция SEO новини от месец Май

Този месец продължаваме рубриката си, в която ще ви държим в течение на нововъведенията покрай SEO. И както може да се очаква, месец Май отново беше динамичен и интересен, но този път решихме нашите SEO новини да се фокусират повече върху един аспект табу – линковете. Ето и по-важното от изминалия месец.

Google новини

Говорейки за новини покрай Google, несъмнено новите патенти са една от най-интересните теми. В този ред на мисли, в края на месец Май на Google официално им беше признат патент за “Получаване на авторитетни резултати в сърч” (“Obtaining authoritative search results”). В най-общи линии, Google не може да избере куеритата, чрез които хората търсят информация, но за сметка на това чрез новия алгоритъм търсачката ще може да прави някои уточнения на куеритата, базирани на оригиналното такова. Ако резултатите за определено куери не носят достатъчен авторитет, то търсачката ще може да замести някои от резултатите с такива, получени при търсене с подобреното куери. Това означава, че търсачката вероятно ще може да връща резултати от авторитетни сайтове вместо сайтове, които са считани за не дотам качествени.

Въпреки че патента е внесен за разглеждане през 2013-та година, не мисля, че би имало по-добро време за признаването му от настоящия момент. Покрай цялата паника около фалшивите новини и мерките, които вече взеха от Google и за които говорихме в изданието на рубриката ни от миналия месец, това може да се окаже още един ефективен метод за изчистването на SERP-а. Повече за алгоритъма и приложенията му може да научите от поста на Bill Slawski.

Отново в края на миналия месец от Google излязоха с изявление или “напомняне”, в което се говори за линкове в големи кампании за статии. Предупреждението идва в следствие на увеличението на спамърските линкове в статии към определени сайтове, които засичат в Google. В общи линии, не е нищо непознато, но е интересно, че от компанията са решили да напомнят на уебмастърите за често използваната тактика. Повече може да разберете от блог поста по темата.

Проблемите с JavaScript

Снимка на Java Script код на черен фон

В последно време JavaScript навлиаза с все по-големи темпове и доста уебсайтове използват JavScript, понеже дава много голям диапазон от готини функционалности, които хващат окото. Но прави ли са девепопърите да наблягат толкова на JavaScript и какви са рисковете, които крие прекомерното му използване? TLDR; отговорът – кролването, рендъринга и индексацията на съдържание, което се показва през JavaScript се оказва невъзможно в някой фреймуъркове. Повече информация за това кои са проблемните зони при използването на JavaScipt, подкрепена с един много добре конструиран SEO експеримент може да откриете на блога на Bartosz Góralewicz.

Марк и Ерик за Non-viral съдържанието и защо то може да е полезно

Създаването на съдържание, което да се превърне във “вирусно” е доста трудоемка задача, особено в ниши, които не са толкова привлекателни, или ако нямате ресурса. Въпреки това, качественото съдържание (добре проучени и задълбочени материали), в което инвестирате и пускате редовно, може да се окаже също толкова полезно за бизнеса ви, че дори и повече. Марк и Ерик от Stone Temple обясняват защо това е така в един от Майските броеве на “Here’s Why”.

Допълнителни източници на трафик

Основната ви цел при всяка SEO кампания трябва да бъдат не толкова ранкингите, колкото трафика към сайта ви. От тази гледна точка, допълнителните канали, чрез които може да влеете качествен трафик към сайта ви са изключително важни, защото могат да бъдат много доходоносни и в същото време – да влеят линк джуус. Един потенциален канал, от който може да придобиете значителен трафик е Pinterest, а повече информация за това как да го направите ще намерите в статията на Ahrefs.

Трафик и линкове – the Hubspot way …

Поддържането на блогове се превърна в много популярна и практикувана страетгия за популяризирането на бранда, придобиването на качествени линкове и така нататък. Проблемът обаче е, че по-голямата част от публикуваното съдържание остава скрито за таргетираната аудитория. Малко на брой са ресурсите, които грабват вниманието на потребителите и се превръщат във вирусни, а тези, които не успеят, просто биват забравени. Това определено не носи никакви ползи на компанията, дори напротив – оставяйки ги неизползвани автоматично приемате загуби – загуба на човекочасове за проучването и създаването на поста и оттам, загуба на пари. И за да не се случва това, в Proven са измислили един страхотен начин, с който ще можете да оползотворите направеното – статията може да намерите тук.

Проблеми с Google Analytics

Лаптоп на стъклена маса с отворен Google Analytics

Отдавна вече SEO не е правене на спамърски линкове, писане на безсмислени статии и непрестанно следене на ранкинги (тези дни въобще не ми липсват). Днес, повече от всякога, SEO изисква много работа по onsite-а, създаването на семантично ядро от ключови думи, качествено съдържание, цялостен контент план и много други, в това число – точното задаване на KPIs (key performance indicators) и правилното им проследяване. За целта Google Analytics е може би най-често използваният SEO инструмент в арсенала на специалистите, но и доста често данните там могат да бъдат компрометирани поради една или друга причина. И ако това се случи, поставяте бизнеса си в ситуация, в която няма как да следите представянето си и да вземате информирани решения за бъдещото му развитие на базата правилните данни.

Това и причината, поради която е много важно редовно да тествате и поддържате Google Analytics акаунта си. В този ред на мисли решихме в таз-месечното издание на рубриката си да включим една полезна статия за трите най-често срещани проблеми с GA, идентифицирането им и лесното им отстраняване.

Нещо от нас …

Не на последно място, миналия месец в Pinetree разгледахме една доста наболяла тема, особено за българската реалност – как по-лесно да изберете подходящата за вашия проект IT компания. Ако в момента сте в процес на подготвяне на нов уебсайт, то тази статия несъмнено ще ви даде по-голяма яснота относно изискванията към потенциалните компании, които ще поемат разработката на вашия нов уебсайт.

Кое беше нещото в света на SEO през изминалия месец, което ви направи най-голямо впечатление? Очакваме вашите коментари в секцията отдолу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *