Как да изберем подходящата IT компания за изработката на нашия уебсайт

Преди да започна със статията, искам да уточня, че тя е насочена към хора, които имат желание техният уебсайт да работи и да получава трафик и нови посетители от органик резултатите в Google. Ако целта ви е да имате представителен сайт, който да служи само като визитка пред клиентите ви, и нямате амбиция да се класирате за дадени ключови думи, то всичко, което изглежда добре, ще ви свърши работа.

Та, преди няколко дена ни се наложи да се срещнем с представители на определена IT компания от град Варна по повод сайта на наш клиент. На пръв поглед сайтът си работеше нормално и изглеждаше добре, но в последвалия SEO одит излязоха определен брой грешки, които са направени още при създаването на сайта, 3 от които недопустими от гледна точка на оптимизация и UX. Въпреки че на сайта на въпросната компания пише, че, след приключване на изработката, в цената се включва тест и отстраняване на установените грешки, това не се случи. Допълнително заплащане беше изискано за отстраняването на откритите проблеми.

Това далеч не е първият ни досег с IT компания в България, която се възползва от незнанието на клиента. Въпреки че до известна степен са прави за себе си, защото наистина имат определена първоначална уговорка с клиента, която е плод на недоразбиране между страните. Та, тази наша среща със съответната компания ме накара да разгледам въпроса как да изберем подходящата IT компания за изработка на нашия уебсайт. Без повече излишни встъпителни речи, ето и списъкът, който се надявам да ви даде малко повече яснота относно избора на IT компания.

#1. Помислете какво искате от вашия сайт

Стреличка в десятката на мишена за дартс

Първата и най-важна стъпка е вие и вашият екип да сте изяснили напълно целите на желания уебсайт – представителна (уебсайт визитка), директни продажби (онлайн магазин), обаждания (сайт предлагащ определени услуги) или други. И понеже вие сте най-наясно с вашия собствен бизнес, няма да е излишно да подготвите схемичка с категориите продукти или услуги, тоест вашата идея за структура, за която е добре да ви помогне SEO специалист.

Няма да навлизам в повече подробности по темата, защото съвсем скоро онлан маркетинг специалистът Искра Евтимова направи много подробно видео по темата какво трябва да знаем, когато искаме сайт и как да се подготвим за срещата си с IT компания, която сме избрали. Това видео е много полезно за начинаещи и си заслужава да се гледа.

#2. Консултирайте се със SEO специалист

Консултацията със SEO специалист ви е необходима, най-малкото за да сте сигурни, че сайтът ви не само ще изглежда добре, но и ще функционира правилно, което многократно увеличава шансовете му за по-добро представяне в онлайн пространството в дългосрочен план.

Ако искате сайтът ви да носи органичен трафик и нови клиенти, той трябва да бъде построен с оглед препоръките, които дава Google. За да стане това, ще ви трябва помощта на SEO специалист, който да изгради структурата и да следи за коректното техническо изпълнение на сайта от страна на IT компанията.

След като сайтът ви е завършен, изглежда добре и е технически издържан, може да продължите с onsite и offsite оптимизация за още по-добри резултати и развитие. Повече за това какво е SEO и защо вашият бизнес се нуждае от него може да научите тук.

Съвет: Не вярвайте на SEO специалисти, които дават срокове.

Това са SEO-та, които обещават, че сайтът ви ще ранкне на първи позиции в рамките на определени месеци. Те няма как да знаят това, защото нямат контрол върху това как работи търсачката и какви промени по алгоритъма си правят от Google. Та, ако някой SEO специалист ви обещава срокове има два варианта: или човекът ще използва недобри практики, за да класира бързо сайта ви на челни позиции за кратко време, което в дългосрочен план е абсолютно противопоказно, или толкова държи да ви вземе като клиент, че е готов на всичко, което от своя страна не говори добре за самооценката му като специалист.

#3 Изберете IT компания, която разполага със собствен SEO екип

 

Техническият SEO одит е съществен при изработката на уебсайт

Добра алтернатива би било да работите с компания, която предлага не само изработка на уебсайтове, но и оптимизация за търсещи машини. Този вариант е най-добър при идеалните обстоятелства. Тук е добре да потърсите проекти на съответната компания и да проверите как се представят те като се консултирате или с ваш приятел, който разбира от SEO, или с независим SEO специалист. Ако решите да работите с такава компания, е добре да тествате професионализма им със следните трикове:

Първо ги попитайте какви са етапите за изработката на уебсайт, които те обикновено следват.

Тук най-правилно би било да ви отговорят, че, преди да започнат работата си по изработката на вашия уебсайт, техният SEO екип ще се консултира с вас относно целите на уебсайта и желаната структура и след завършване на проекта ще извършат пълен SEO одит, за да идентифицират евентуални пропуски, които да се изчистят, за да може уебсайтът ви да е максимално SEO-friendly.

Вторият начин да тествате техния SEO професионализъм е да ги попитате следното:

Ако евентуално след завършване на уебсайта решим да продължим работата си с вас по оптимизацията на сайта, за колко месеца смятате, че ще се класираме на предни позиции в Google?

Добрият и опитен SEO специалист ще ви отговори, че такива точни срокове не могат да бъдат давани, защото факторите, които Google използва при оценката си на уеб страниците са много и различни и никой няма пълен контрол на тях. Ако обаче започнат да ви обещават срокове – 3, 6 месеца или година, бягайте … Ако ви дадат кратък срок, вероятно се опитват да ви привлекат като клиент на всяка цена. Ако ви дадат дълъг срок вероятно виждат, че на 90% сте решили да работите с тях и ще се опитат да ви задържат за максимален период от време.

Дори и резултатите от вашия тест на техния SEO екип да не са задоволителни, това не означава, че не трябва да работите със съответната компания. Качеството на работата на IT отдела не зависи от това на SEO екипа. Единствено ще се наложи да работите с независим SEO специалист, което в повечето случаи е по-добре, защото той мисли за добрите резултати и ще бъде коректив на работата на IT специалистите.

#4 Не съдете по цената за качеството и не се предоверявайте на препоръки

Не винаги високата цена е признак за качество и обратното. Наистина, по-опитните компании, които са се доказали, имат самочувствие и работят на чуждестранния пазар, таксуват доста скъпо, но повечето пъти си заслужава. А може ваш познат да е доволен от някоя малка (стартираща) IT компания, която да работи добре, иновативно и качествено, но да държи по-ниски цени, за да е конкурентноспособна и да успее да пробие на пазара.

Буркан с изсипани монети

Но има и друго. Не вземайте мнението на познатия за чиста монета. Винаги е добре да си направите допълнително проучване. Качеството на изработка и типът уебсайт, които вършат работа за едни, може да е неадекватно за други.

Като заключение искам да кажа, че няма правилна формула, по която да изберете IT компанията без риск от евентуална неуспешна съвместна работа. Няма застраховка срещу това, но, следвайки точките изложени по-горе, драстично намалявате шансовете това да се случи. И естествено най-важна си остава структурата. Ако искате сайтът ви някога изобщо да се класира в резултатите от търсене в Google и да се работи от SEO специалисти, е добре структурата на сайта да е изяснена преди самата изработка на сайта. Изграждането на структура при вече построен сайт е много трудно. Получава се следната ситуация: отивате при някой и му казвате “искам да излизам в Google и хората да кликат на сайта ми”, а структурата на сайта ви и други основни неща да са тотално оплескани и трябва да се кърпят. Така се стига до разправии и недоразумения кой крив, кой прав. Защото IT компанията казва “на нас не ни бяха дадени изисквания”, а клиентът “аз не знаех как е правилно и как трябва да стане”. Тук е тънкият момент, когато всички осъзнават, че е трябвало да започнат с SEO-то от самото начало.

Също така, обърнете внимание на видеото на Искра Евтимова по-горе. Там има повече информация за това как да изясните целта на сайта си и как да изберете платформа, на която той да бъде изработен. Важно е да знаете тези неща, защото наши клиенти са стигали до изработка на нов уебсайт, след като съвсем скоро е завършен предният им. Става така, защото от самото начало не са изяснили, че искат уебсайтът им да оперира като онлайн магазин, или защото сайтът им е направен на платформа, изработена от самата IT компания и само те могат да нанасят промени по сайта. И там идва неразбирателството между IT компанията и независимия SEO специалист, който изисква от съответната IT компания да нанесе дадени промени, а компанията дори не знае как и иска абсурдни суми за извършването на работата. Но клиентът си остава прикован за тях, освен ако пак не му се дават пари да си направи нов сайт.

Бъдете внимателни и знайте, че няма по-добър учител от собствения опит. Повечето ни клиенти, след като веднъж са се опарили, знаят за какво да внимават и по-добре оценяват качествено свършената работа.

Ще ни бъде интересно да научим за ваши перипетии, свързани с избора на IT компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *