Какво е SEO и защо Вашият бизнес се нуждае от него?

Най-елементарният отговор на въпроса какво е SEO е следният:

Процесът на подобряване видимостта на даден уебсайт или страница в органичните резултати на търсачките, чрез редица способи, сред които оптимизацията на кода на сайта, съдържанието му, връзките към него и т.н.

Разбира се, оптимизацията за търсещи машини не се изчерпва само с това. В следващите редове ще се опитам да ви запозная малко по-обстойно със същтността на процеса, както и с някои от използваните техники.

А каква е ползата за вашия бизнес? Колкото по-напред в търсачките излиза сайтът ви за ключова дума, която клиентите ви използват, толкова повече качествен трафик ще привлече той. И в случай че сайтът ви е изграден правилно, бихте могли да превърнете голям процент от посетителите си в клиенти. Освен това, оптимизацията за търсещи машини е и подходящ начин да популяризирате марката си онлайн като достигате до тясна група от потенциални клиенти, които бихте искали да таргетирате.

Какво е SEO, или оптимизация за търсещи машини?

Преди да разгледаме по-обстойно какво представлява SEO-то, нека първо да започнем с едно разяснение. В SEO средите в България доста често се среща терминът “SEO оптимизация”. Важно е да се знае, че този термин не е коректен и не би трябвало да се използва. SEO (Search Engine Optimization) в превод на български означава “оптимизация за търсещи машини”, а познатото на мнозина “SEO оптимизация” е тавтология. За да разберем процеса на оптимизация, първо трябва да си изясним значението на термина. Именно това е и причината, поради която искахме да дадем началото на нашия блог с по-обстойното разглеждане на настоящата тема.

Но стига сме задълбавали, нека продължим със съществената част – какво е оптимизацията за търсещи машини.

За да разберем как точно работи оптимизацията на уебсайтове, първо трябва да се запознаем малко по-подробно с начина на работа на търсещите машини. И така, как става така, че повечето пъти търсачката връща точно информацията, която ви е необходима?

Всички търсещи машини работят на един принцип – използват така наречените уеб кролери, познати и като “паяци’, които обхождат всички уебсайтове, до които имат достъп, като индексират страниците. Разбирайте така нареченото “индексиране” на страници като вкарването на информацията от тези страници в базата данни, или библиотеката на дадената търсачка. След като бъдат обходени и добавени в индекса, страниците биват оценявани на базата на множество различни фактори. Така, при зададена от потребителя фраза, търсачката обхожда своята библиотека и на база направеното търсене връща 10 органични и 3 локални резултатата, които смята за най-точни.

Тук идва ред и на SEO-то или оптимизацията за търсачки. Задачата на SEO специалистите е да направят така, че да покажат на търсещите машини, че вашият уебсайт отговаря на зададените от търсачките критерии за качество.

Кои са критериите, които използват търсещите машини при оценката на страниците?

Всяка търсачка взема предвид много и различни фактори, когато оценява определена страница. Важно е да отбележим, че тези фактори или условия са специфични за всяка търсачка, а за тяхното наличие и характер следят така наречените алгоритми. Алгоритъм за търсене (search algorithm) e термин, които в общи линии представлява рецепта, която търсачката използва за да премине през своята библиотека и да определи кои резултати отговарят най-точно на зададеното от потребителя търсене.

Тук може да намерите детайлна хронология на ъпдейти на основните алгоритми на най-голямата търсачка – Google. Интересно да отбележим е, че промените по същестуващите алгоритми не влизат в сила за всеки пазар, тоест не са активни за търсенията във всяка държава.

Нещото, което прави работата в сферата на SEO толкова динамична и интересна, е постоянната промяна на тези алгоритми. Работата на SEO специалистите е да помагат на уебсайтовете винаги да отговарят на добрите практики, предопределени от търсещите машини и заложени в алгоритмите.

Най-известната и използвана търсачка – Google, използва над 200 фактора, които определят качеството на уеб страниците.

В SEO средите определящите фактори за успеха в класирането на дадена страница биват условно разделени на две категории:

  • On-Page фактори (вътрешни за сайта)
  • Off-Page фактори (външни за сайта)

Сред основните On-Page фактори влизат: кодът на сайта, използваните ключови думи, заглавието на страницата, скоростта на зареждане, дизайнът на сайта и много други.

Off-page факторите, които оказват влияние върху класирането на определена уеб страница включват: брой и качество на входящите към страницата връзки (линкове от други сайтове), споменаванията на марката в Интернет пространството, връзки в социалните медии и така нататък.

Как се прави оптимизация?

Често SEO е сврзвано с правенето на линкове, или така наречения линк билдинг. И докато дори в момента това е основна част от оптимизацията, има лоши линк билдинг практики, които са се използвали и продължават да бъдат използвани с цел манипулиране на резултатите. Но с течение на времето, търсачките подобряват своите алгоритми, успешно противодействайки върху тези остарели практики.

Тук трябва да отбележим, че сами по себе си, отделните фактори, за които говорихме, няма да спомогнат за доброто класиране на страницата ви. За да извлечете максимума, всички критерии за качество трябва да бъдат налице. С други думи, SEO или оптимизация за търсачки е възможна само когато целенасочено се работи в две основни направления – подобряване качеството на самия уебсайт, посредством десетки, дори стотици, различни техники за on-page оптимизация и работа по така наречената off-page оптимизация (най-често линк билдинг).

Оптимизацията на уебсайтове не е еднократен процес. Това е важно да се разбере, поради факта, че промени по алгоритмите на търсешите машини настъпват постоянно. Това е и причината,поради която постоянната поддръжка е наложителна за всеки бизнес, който има желанието и възможностите да се развива онлайн.

Ако имате желание да научите повече за SEO или да покрием специфичен проблем, пишете ни в секцията за коментари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *