Интервю с Искра Евтимова

Най-сетне дойде време да ви срещнем с още един специалист в областта на маркетинга – Искра Евтимова, този път под формата на видео интервю. Без повече встъпителни речи, ето какъв know-how успяхме да измъкнем от Искра. Enjoy!

Представи се с няколко думи

Здравейте, аз съм Искра Евтимова – маркетинг и SEO специалист, и за мен е огромно удоволствие да съм първата, която е участник в интервютата на Pine Tree Web Consultancy.

От кога се занимаваш с SEO и как започна?

Хм … започнах да се занимавам с оптимизация през 2012-та година, началото. Как … абсолютно случайно. Търсих си работа, бях 4-ти курс, точно завърших и един от колегите ми работеше в тази фирма последните 2 години. Всичките пъти, в които съм го питала с какво се занимава, използваше някакви термини, от които аз нищо не разбрах, но ми казаха, че търсят хора и си дадох CV-то. Паралелно с това кандидатствах в една друга фирма, която се занимаваше с бази данни и много исках да почна там. Но естествено нещата не се получиха както исках и започнах да се занимавам с оптимизация. Нищичко не разбирах, грам. Първоначално се прибирах така доста разревана първите пъти. Викам си не мога да съм толкова тъпа, това въобще какво е, мислех го за някаква черна магия. Но с течение на времето, месец след месец започнаха нещата да си улягат … то пък явно взе че ми се отдаваше някак, идея нямам как …

Какво те привлече в професията?

Аам, пф … както казах, нищо не ме привлече в професията, въобще не исках да се занимавам с това, но така се стекоха нещата и в последствие взе че ми хареса, и реших че искам да се развивам в тази насока.

Как онлайн маркетингът повлия на кариерното ти развитие?

Ауч, честно казано не мисля, че точно онлайн маркетингът ми е помогнал по някакъв начин, не ги разделям толкова на офлайн и онлайн маркетинг.

Маркетингът си е маркетинг и това е да разбираш хората и да можеш да им предоставиш това, от което те имат нужда. И да им го покажеш така че те да могат да го разберат.

Та от тази гледна точка мисля че маркетингът ми помогна в комуникацията с хората и по-скоро може би мениджмънта, защото в предишната си работа имах екип от 25 човека, които много си ги обичам все още и са ми моите деца. Та, може би, по-скоро мениджмънтът ми помогна да израстна, да почна да виждам другата гледна точка, как да си комуникирам с хората и това определено ми помага и в момента.

Кое е най-голямото SEO предизвикателство, с което си се сблъсквала?

Ауу, най-голямото ми предизвикателство е да обясня на хората какво работя. Това мисля че ми е така най-големият проблем, защото обикновения въпрос е с какво се занимаваш, ти казваш SEO и хората те гледат малко “Хммм!?”, което е проблем. И почват едни обяснения … ми то ако имаш един сайт, ми то го изкарваш на предни позиции в Google, хората решават, че се занимаваш с черна магия, почват да питат това как се случва, пък ти няма как да им обясниш нещо, което си го работил 6 години и си трупал някакви знания месец след месец да им го обясниш в рамките на 2 минути. Примерно на мама като се опитвах да обясня какво работя отне така доста дълго време и в момента някой като ме пита с какво се занимаваш обикновено е онлайн маркетинг и сайтове … и горе-долу до там. Та, това ми е най-голямото предизвикателство. Другото може да се научи, обаче да обясниш на повечето хора, които не са в IT сферата що е то SEO е … трудничко.

Беше ли изкарала някакви курсове преди да започнеш със SEO?

Абсолютно нищо … единствено в университета … завършила съм Бизнес Информационни Системи във ВИНС-а и там имахме примерно проектиране на бази данни и на информационни платформи някакви … помогна ми от гледна точка малко по-лесно да разбера как работи алгоритъма на Google това, че сме учили изкуствен интелект. Учили … сме, нали, много силно казано. Имахме някакви бегли представи какво е това чудо. И това малко от малко ми помогна просто да разбера по-лесно нещата, които четях за Google. Но иначе не съм карала абсолютно нищо, отделно като някакви курсове, които да ми помогнат, просто като започнах да се занимавам с това нещо тогава падна великото четене и гледане на видеа. И това е! С хъс и с работа всичко се постига. Не е задължително предварително да знаете нещо.

Разкажи ни за последния си проект.

Ауу да … написах книга. Все още ми звучи изключително странно и някакси се опитвам и да го подценявам … такова … аз написах една книжка … колко е голяма … ми 220 страници, но нали – книжка. Когато напуснах, преди 1 година напуснах работа, защото реших, че повече не искам да правя нищо само за пари, искам когато правя нещо да виждам смисъла в това, сутрин да се будя с желание да … просто за нещата, които ми предстоят, да помагам на хората по някакъв начин и се замислих кое е нещото, за което най-много ме търсят и, естeствено, това бяха сайтовете. Така че, когато напуснах, пробвах едно, второ, трето, пето, кое точно, как ще се случва, не бяха точно моите неща и накрая честно казано представа си нямам как дойде това с книгата. Може би от всички видеа, които гледам в YouTube на някакви по-известни хора, и по-успели, съoтветно. И реших, че това е един вариант, в който аз мога да помагам на хората, без реално да разменям мои часове за заплата или нещо такова. Мога да достигна до повече хора отколкото биха ми позволили 24 часа в денонощието. И затова реших да е в този вариант. В последствие ще бъде и под формата на курсове, вече с включени вътре консултации, и така.

Предната корица на "Create a Website and Profit"За подкрепата, феноменално е. Аз не го очаквах, наистина. Първо, че писах на английски, което е драма за мен, защото езиците хич не ми се отдават. Английският далеч не мога да кажа, че ми е силен език. Така де, то другият ми силен е българският, така че … Но да, английският не ми беше добър и помолих една учителка, с която от много години се познаваме, след това да ми редактира нещата, та поне да са на правилна граматика, то стилистично, че не е много добре, не е. Както забелязвате съм и перфекционист, това малко е проблем, но … Та отделно трябваше да има все пак предна и задна корица тази книга и помолих една приятелка да ми направи корицата. Не знам имам ли право или нямам право да казвам, ама Боряна … после може да го изрежете ако не трябва да го има. Та, Бори ми направи корицата – предната и заданата, пък снимките за корицата ми ги направи Яница Тотева, която е най-якият фотограф, ever, който може да има. Тя е готова за готиния кадър да минава през всякакви неща, да се въргаля по земята, въобще всичко, така че безкрайно съм благодарна на тия двете девойки.

Отделно, бившият ми шеф на работа пък като разгледа книгата ми написа и ревю, което ми е на задната корица, за което съм му много благодарна и на него – на Радо. Направих си Facebook страница, за да си пусна рекламите във Facebook, защото таргетирам Щатите. Първоначално трябваше да имам Facebook страница, от която да си ги пусна тия реклами за по-добро управление. И тая страница съответно трябваше да е public figure – там известна личност някаква, и беше супер тъпо, защото аз съм си направила страницата и има вътре едни 10 лайка на приятели. Викам аз хубаво ще си пусна реклама, ама тия хора ще видят public figure с 10 лайка и е много плачевно. И вчера сутринта пуснах един пост с какво се занимавам, как се занимавам и да помоля приятелите да ударят една подкрепа с лайкове на страницата. И така стисках палци да станат 200 лайка докато ми тръгнат рекламите, вчера вечерта тръгнаха. Исках да станат 200 лайка, за моя голяма изненада вчера като тръгнаха рекламите бяха 300, днеска сутринта са 400 лайка, което за мен е една огромна подкрепа от приятели и не само приятели, защото пък и те като са споделяли има 100 човека, които са лайкнали , които аз въобще не познавам. Така че много благодаря на всички, супер яки сте, благодаря за подкрепата!

Друг човек, който много ми помага – мама, която през няколко дена ми звъни да ме пита “Абе, маме, има ли какво да ядеш?”, защото знае в момента, че съм в такъв период на разработване на нещата и така общо-взето всички много помагат, който с каквото може, за което благодаря, много!

А от тук накъде? Имаш ли планове?

Имам планове, да, след книгата искам да, аз това го споменах, искам да направя курсове, които да са по-подробни и хората да получават повече подкрепа, когато не знаят нещо как да направят и, дай боже, след време да се занимавам повече с коучинг от гледна точка на позитивно мислене и на как да си преследваме мечтите и подобни неща. Да, май всъщност това са ми плановете. Друго, което искам така да спомена, понеже ми е много голяма мания – народните танци. Та, искам един ден когато имам възможност да пътувам навън и примерно имам участия на някакви места, да си взимам групичката от народните танци с мен и да представяме българската традиция, народните ни танци навън, защото имаме прекрасни традиции и искам повече хора навън да знаят за това.

Какво е посланието ти към бъдещите предприемачи?

Уау .. първо, посланието ми към младите, ами давайте, няма какво да го чакате.

Ако искате да правите нещо, с искане не става.

Трябва да се хвърлите с главата напред. Аз лично като напуснах работа имах някаква много бегла представа какво искам да правя. Познавам се достатъчно добре, за да зная, че докато не си опра сама ножа в гърлото няма да си дам толкова много зор, затова общо взето сама си се докарах до дъното, за да мога оттам да се изстрелям нагоре.

Просто дайте всичко от себе си. Думи, в които не вярвам, са грешка и провал. Първо че провалът … то няма такова нещо. За да се научите как да стигнете по правилния начин до конкретна аудитория, или да произведете нещо, или каквото и да е, то не е провал, то е тестване. Вие трябва да тествате, за да стигнете до някъде. В грешките не вярвам, защото за мен това е отклонение от очаквания резултат, който ние сме си поставили в нашата глава. Но това е супер субективно, защото ние няма как да знаем всичко и в един момент с перспективата на времето се оказва, че това което се е случило преди, всъщност ни води до това, което сме в момента и сме супер благодарни на “грешките”, които сме правили, нали, едно време. Но имаме тази способност, когато това се случи, в момента да сме много разочаровани от себе си, да влизаме в някакви депресии, да си казваме ето аз съм много тъп, как можах да го направя това нещо … а всъщност не е така. Трябва да сте супер горди със себе си, че поемате инициативата да направите нещо, не само да го искате и когато направите някаква грешка, потупайте се по рамото и си кажете “Евала, това да видим как ще ми помогне в бъдеще.

Снимки зад кадър - Искра пред камерата ни

Друго, което бих посъветвала младите, е използвайте Интернет. Постоянно чувам “то в тая държава нищо не става”. България е държавата с, може би, една от най-добрите Интернет връзки. Имаме изключително бърз Интернет, имаме го почти навсякъде, така че, в момента живеем в ера, в която можем да достигнем всеки един човек, независимо къде се намира той. Дори в третия свят хората, които нямат какво да ядат, имат Интернет, което, абсурдно е, но все пак … Така че използвайте всичко, което ви дава технологията. Дори, често ми се случва примерно хората да ми казват “В моята сфера няма как да го използвам това.” Не е така. Помислете си, защото дори да се занимавате да кажем с театър и да си мислите, нали, “Е как, аз трябва да съм на сцена и трябва да съм в конкретна локация и хората да са в тази зала”. Дори ако се замислите за това, ако примерно искате да давате уроци на хора, които искат да влязат в академия, която е за актьорско майсторство или за пеене, или каквото и да е, пак може да го правите през Интернет и пак може да работите с хора, които са на другия край на света, защото Интернет и независимо дали е Skype или GoToMeeting, или каквото и да е друга платформа ви дават възможност просто да се свързвате с всички.

Така че помислете си добре, не слушайте, когато някой ви казва, че в тая държава нищо не става.

Стават прекрасни неща, така че се заобградете с хора, които имат това мислене, заобградете се с хора,които имат желание за развитие, малко повече са си ограничили манталитета на мрънкане, много ни е типично за нас българите. Просто улавяйте се дори когато вие започнете да го правите и гледайте да насочвате мисленето си към как можете да решите конкретен казус, то не е проблем. Конкретна задача как можете да я решите и да преминете напред вместо да се задълбочите в това, че имате конкретен проблем, който в момента ви е трудно да превъзмогнете. И май е това … смело напред, защото вярвам, че можете, вярвам че българите сме изключително умни, изключително надъхани, изключително амбициозни хора и вярвам, че може да постигнем много големи неща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *