Интервю с Атанас Джѝнгаров

Тази седмица даваме началото на една нова рубрика, в която за в бъдеще ще продължим да ви срещаме с интересни личности в сферата на дигиталния маркетинг. Ще се опитаме да измъкнем от нашите събеседници малко know-how директно от кухнята както и коментарите им по повод случващото се в света на онлайн маркетинга.

За да дадем началото на рубриката ни, пътувахме до старопрестолния град, където се срещнахме Атанас Джѝнгаров – един от най-начетените и интересни за нас SEO специалисти с опит в работата за едни от най-тежките пазари – Великобритания и Австралия. Той е и една много интересна личност. Убедете се сами …

Ако трябва да избера само една мантра, тя би била “Напред и нагоре”.

 

Атанас в целия му блясък + Лего Батман

Разкажи ми малко за себе си …

Този въпрос винаги съм го мразел … откъде да започна!? Името ми е Атанас Джѝнгаров, на 26 години съм, работя за First Online Solutions, в SEO департамента, в Австралйския отдел.

Имам множество интереси в областта психологията, физиката, химията, биологията, комиксите, фитнеса, баскетбола …

 

 

Дисциплини, които имат много общо помежду си.

Ааа, да, по принцип съм фен на еклектизма, така че се старая да се разнообразявам в нещата, които ме интересуват и нещата, които научавам.

Какво те накара да се захванеш със SEO?

Ах, ще ми се да разкажа някаква дълга, вдъхновяваща история за това как един ден докато съм браузвал в YouTube съм попадна на Whiteboard Friday и съм се изкефил супер много на мустака на Ранд Фишкин, но истината е доста по-скучна. Един приятел беше започнал във фирма, която се занимаваше с Private Blog Networks (PBNs) и имаше отворена позиция. Той ме препоръча, явих се на интервю, минах им тестовете иии ме взеха.

Всички “обичаме” PBN-ите …

Да, естествено, винаги е било един от най-забавните моменти в SEO историята.

Какво е нещото, което ти харесва в SEO и кое те кара да продължаваш да се занимаваш с оптимизация?

Мисля, че нещото, което най-много ми харесва като цяло, е разнообразието в сферата. SEO обхваща множество дисциплини и е изключително разнообразна и динамична сфера, която в много отношения се променя и в същото време остава една и съща. Наистина много ми харесва фактът, че мога да използвам множество от качествата си и множество от интересите си, за да си свърша добре работата.

Как се осъвършенстваш в работата си и как учиш нови неща?

Предполагам както го правят всички останали. С четене, тестове и споделяне на опит с колегите. Изключително много съм научил от по-опитни колеги. Естествено, и много съм прочел през годините, но най-полезен ми се вижда опитът в тестовете, които сам съм провел и в крайна сметка съм видял конкретните резултати от тях, тъй като това нещо съм успял да го пречупя през своята собствена призма и сам съм успял да си извадя определени изводи, които в последствие са останали с мен.

Нещо, което никой до днес не те е питал … на кое SEO гуру си склонен да се довериш най-много?

Това е много добър въпрос. От всички SEO гурута, които съм слушал като цяло, Ранд Фишкин ми допада най-много като обща визия за нещата. В смисъл, неговият quality-ориентиран approach е нещо, което наистина споделям като идея и това е причината, поради която той е този, който ме вдъхновява най-много. И освен това има епичен мустак.

SEO е супер динамична сфера, какви промени мислиш, че ще настъпят в оптимизацията за търсачки в следващата година?

Интересен въпрос и отговърът, който ще ти дам, е сравнително непопулярен и въпреки това си е мое мнение, което си поддържам от доста време насам. SEO, всъщност, изобщо не е чак толкова динамична сфера, колкото повечето хора казват. Сигурен съм, че повечето колеги няма да се съгласят с това, което казвам, обаче наистина мисля, че е така. В крайна сметка, основното нещо, което прави Google като цяло още от създаването си е да се опитва да предлага възможно най-добрите резултати, нали така. Все пак, бизнес моделът им е основан на това да бъдат най-добрите в това което правят и за да могат да си поддържат допълнителните ad words кампании и т.н и т.н. И изобщо да поддържат реномето на компанията, те ТРЯБВА ДА СА на върха. Следователно, основното нещо, което трябва да предлагат, са качествени резултати. Но това не е нещо, което се променя във времето.

Единствената динамика, която всъщност има в SEO, е това което на практика Google ни позволява да правим, което не е точно според техните guidelines и с времето те все повече и повече затварят вратичките за някакви подобни начини на работа, които самите те не одобряват, които се опитват да изиграят системата. Обаче, в същото време качествената работа, качествените ликнове, предлагането на добро съдържание и предлагането на хората на точно това, което търсят, е нещото което не се е променило и не мисля, че ще се промени изобщо. Следователно, SEO изобщо не е толкова динамично и промените, които ще виждаме в следващата 1 година, в следващите 5 години ще са свързани точно с това нещо – предлагането на по-качествени и по-качествени продукти, все по-качествени и по-качествени резултати.

Единствената промяна на практика ще е в начина, по който Google “излавя” тези, които се опитват да изиграят системата. Точно преди два дена четох статия на Barry Schwartz за засегнатите от Fred – последният ъпдейт на Google – сайтове и Schwartz твърди, че според статистиките най-засегнати са били сайтовете, които имат thin content и са много ad-heavy. Това е едно от нещата, които просто потвърждават това нещо, че Google иска да излови тия, които се опитват да изиграят системата, които не предлагат достатъчно добро съдържание, които си пълнят сайтовете само с реклами. Единствената им идея е да направят някакви пари, без да предлагат някакъв уникален продукт. И това е нещото, което ще виждаме все повече и повече, както и развитието на мобайл естествено, защото в крайна сметка все повече хора започват да използват мобилни устройства за браузване. Статистиката вече от преди няколко години е над 50%, вече предполагам, че може да са минали и 60. Така че това е нещото, на което Google ще наблегнат.

И друго естествено, което също си личи, са платените им реклами. Преди бяха в отделно поле, след това ги преместиха в органичните резултати само че с жълти иконки, след това станаха зелени иконките със същия цвят като на URL-ите отдолу, а в момента пак са в зелена рамка и бял фон и са на практика почти идентични с органичните резултати отдолу. Нали, явно е, че искат да объркат хората в това какво точно е реклама и какво точно е органичен резултат като ще виждаме все повече и повече размиване между двете, но това реално погледнато не е нещо, което да ни притеснява чак толкова, поне на този етап, имайки предвид факта, че хората са доста внимателни в това дали цъкат на платена реклама или на органични резултати.

А за в бъдеще как мислиш, че ще се отрази това размиване на границите между платените реклами и органичните резултати?

Ами мисля, че това нещо е напълно нормално имайки предвид факта, че Google си правят парите по този начин. Не мисля, че това нещо ще се отрази поне на този етап кой знае колко на органичните резултати, а за в бъдеще предполагам, че все повече ще се наблюдава комбиниране между SEO и PPC, което за повечето бизнеси така или иначе е нормална практика и колкото повече започват да се смесват, толкова повече може би самото PPC ще започне да дава по-голяма възвръщаемост на инвестицията. Единственият въпрос, който остава, е за самата инвестиция, която трябва да се направи, защото, както ти е много добре известно, PPC изисква доста по-големи инвестиции отколкото SEO и съответно, възвръщаемостта на тези инвестиции е по-малка, но мисля, че Google ще спрат в даден момент. Мисля, че ако това нещо започне да се отразява зле на бизнеса, Google в крайна сметка ще теглят чертата и ще кажат, “Okay, до тук сме размили достатъчно границата и тука е моментът, в който трябва да спрем.”

Златната среда

Абсолютно.

Безспорно през последните няколко месеца в SEO средите се говори най-вече за Mobile-first. Какво мислиш за промяната, на прав път ли са Google и какво означава тя за уебмастърите?

Ами като цяло аз смятам, че в Google работят хора много по-умни от мен, така че щом те са решили, че това е начинът, по който трябва да действат, значи това наистина е начинът, по който трябва да действат. Първо, както споменах, статистически погледнато повечето хора използват телефоните или мобилните си устройства за браузване. Следователно, за по-голямата част от уебсайтовете има по-голям смисъл това нещо да се случи. Съответно, mobile-first just makes sense. След като Google са видяли тези тенденции, най-вероятно са си преценили, че това е основната им таргет група и искат да им дадат възможно най-доброто. И след като потребителите на мобилни устройства наистина са болшинството, напълно нормално е да се цели да им се предоставят наистина добри резултати. Нещо, което повечето уебмастъри така или иначе в момента не правят, което е грешка според мен, е да оптимизират и за мобилно. Още преди няколко години се видя, че развитието на мобилните комуникации ще стигне до сегашното си положение и да имаш в наши дни уебсайт, който не е поне респонсив е равносилно на чисто самоубийство за бизнеса ти, освен ако не е в някаква сфера, в която основно от десктоп влизат юзъри.

Добре, а според теб кой е най-важният фактор, като говорим за Мobile-first, който трябва да вземат предвид уебмастърите?

Ами, имайки предвид колко много Google лансират loading speed като цяло, релийснаха AMP сравнително наскоро, преди няколко седмици рилийснаха нов начин за компресиране на изображения, така че да ги правят по-малки и съответно да ускоряват скоростта на зареждане на уеб страницата, бих казал, че loading speed е един от най-важните фактори в момента и ще продължава да бъде. В крайната сметка, живеем в изключително забързано ежедневие и повечето хора, които търсят нещо и не го намерят веднага, баунсват и го търсят другаде. Бях попаднал на една статистика, че ако един сайт не зареди до 3 секунди, нещо от рода на 80% от хората биха баунснали и не биха се върнали. Така че loading speed със сигурност е един от най-важните фактори.

Спомена, че имаш много разнообразни интереси. Разкажи малко повече за твоя passion project.

Атанас Джѝнгаров с маска на БатманАми той по принцип не е само един, точно заради множеството ми интереси. Но като основен passion project, който бих могъл да споделя е моят блог за комикси, който развивам от известно време насам. За съжаление нямам достатъчно време да поствам супер редовно, тъй като в блога си се опитвам да пиша наистина качествено съдържание, в което нещата да са добре обмислени, добре анализирани и т.н., да дам на хората подробности, които трудно биха могли да намерят другаде и наистина да предложа на читателите си нещо интересно, което би си струвало да се сподели, но, въпреки това, не се отказвам от него и с малкото време, което ми остава след работа, си го бутам колкото мога.

Има ли интерес към комикс индустрията у нас?

Ами като цяло в световен мащаб има огромен интерес, имайки предвид факта, че три от десетте най-печеливши филма в историята са на Marvel, тоест има много хора, които ги гледат. В България също има доста голям following. Самите комикси като медиум, не чак толкова, но пък една от надеждите ми е с нещата, които пиша, е да покажа на хората, че комиксите не са това, за което ги мислят, тъй като наистина по-голямата част от хората ги подценяват и си мислят, че това са някакви глупости за деца, а истината е, че в много от комикс историите има изключително добре поднесени както поп-културни, така и социални критики. Има изключително много научна фантастика, има изключително много преплитане на истински научни открития и прочее, които на практика едно малко дете трудно би могло да проследи. Така че, ако човек знае къде да търси, може да намери много зрели и интересни комикси, които биха му преобърнали представата за медиума като цяло.

И за финал, кажи ми мантрата, която те мотивира или по която се стремиш да живееш.

Нямам само една такава, но ако трябва да избера само една, тя би била “Напред и нагоре”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *