4 причини, поради които да започнете фирмен блог

Уеб сайтът е един от най-ценните инструменти, с които разполага вашият бизнес. В днешно време сайтът не е просто визитна картичка, която да ви представя пред потенциални клиенти. Той е и това, но и много повече. С развитието на технологиите и комерсиализацията на Интернет, уеб сайтът се превърна в отделна платформа, която служи за набиране на нови клиенти и както следва – печалба. С нарастващата популярност на уеб сайтовете дойде и нуждата от по-доброто му класиране в търсачките, което отвори вратите за развитието на една нова индустрия – SEO (оптимизация за търсачки). По-големият процент от собствениците на фирми у нас, обаче, считат, че SEO е еднократен процес – плащаш и край! Всъщност нещата не стоят точно така.

За да върви един сайт напред, той се нуждае от поддръжка, и то сериозна. Важна част от тази поддръжка се явява и фирменият блог. Както ще се убедите в следващите редове, качественият фирмен блог може да бъде разликата между успеха и провала на бранда ви в онлайн пространството. Затова нашият съвет е:

Заложете създаването на блог във вашия бизнес план и няма да сгрешите.

Фирменият блог – директна връзка с клиентите ви

Отговорът на въпроса защо да започнем фирмен блог е много прост. А именно – блогът ви дава възможност да споделяте навременна и значима за клиентите ви информация.

И какво от това? Носи ли това дивиденти за бизнеса?

Абсолютно. Обща черта, която добрите фирмени блогове споделят е че дават отговори на най-често задаваните въпроси, които клиентите имат. Как? Какво? Кога? Къде? Защо?

Блогът е една страхотна възможност да дадете малко повече информация на клиентите във връзка с процеса на изработка, подготовка и/или изпълнение на даден продукт или услуга. Ако сте последователни в тези си усилия, малко по малко ще се превърнете в авторитет в нишата (в онлайн пространството). Този тип платформа ви дава възможност и лесно, и бързо да получите фийдбек от клиентите си, както и допълнителна информация чрез коментарите им за вашите продукти или услуги. Информация, която може да изолзвате, за да подобрите работата си.

Друг фактор, който често бива пренебрегван, е времето, което може да спестите от обяснения. С други думи – отговаряте на въпрос преди да бъде зададен по телефон или имейл, и съответно – преди някой от търговците или агент от обслужване на клиенти да изгуби време в напразни обяснения. В случая гледаме на блога като средство за произвеждане на “умни” клиенти. Да не говорим, че дори и въпросните ви служители могат да се възползват от написаното по време на обучителния си период или при обяснението на някой по-сложен процес на клиент.

Фирменият блог помага на оптимизацията на сайта ви

Определено един от аспектите, който да ви накара да се замислите за създаване на блог.

Повечето уеб сайтове нямат стотици страници. Дори да имат, множеството от тях са продуктови и носят малко тежест пред търсачките. Поради тази причина е органичен и броят на ключовите думи, по които може да излизат уеб страниците ви. Пък и замислете се колко често обновявате информацията на сайта си [също ранкинг фактор между другото].

Решението в случая е създаването на блог.

A cup of coffee, phone and an iMac with an open analytics tool, tracking site traffic

С правилното таргетиране на ключови думи всеки блог пост ви дава възможност да достигнете до много по-голяма аудитория и да докарате повече трафик на сайта си. Така с всяка следваща индексирана страница алгоритмите на търсачките отчитат активност на сайта и я вземат предвид при класирането на страниците.

Блог постовете косвено спомагат и SEO-усилията по още един начин. Те повишават времето, което потребителите прекарват на сайта ви. Колкото повече се покачва тази метрика, толкова по-добре изглежда сайтът ви пред търсачките.

Всичко това прави блога ви дългосрочна инвестиция (не много голяма като време и финанси). Тоест, колкото по-стар е определен пост, толкова повече авторитет набира и се катери нагоре в Google, като с времето кара повече органичен трафик .

NB: За да се постигне този резултат, е важно всеки блог пост да бъде проучен и написан внимателно, като се взимат предвид и важните за оптимизация фактори.

Блогът ще подобри и присъствието ви в социалните мрежи

Освен че можете да разчитате на блога си за карането на повече органичен трафик, всеки блог пост ви дава възможност да споделите нещо интересно и релевантно в профилите на компанията в социалните мрежи.

Facebook, Twitter, Linkedin, все платформи с огромен обсег и потребители, които да проявят интерес към написаното от вас. По този начин съдържанието, което произвеждате, може да достигне голяма аудитория, която отново да бъде превърната в трафик на сайта, а от там, защо не и в клиенти.

Фирменият блог продава!

Наистина!

В най-общи линии, фирменият блог може да ви докара продажба по два начина.

На първо място, ако потенциален клиент намери отговор на въпрос в сферата ви на дейност, който го интересува, то шансът да ви запомни като авторитет в нишата и да ви се довери в бъдеще като поръча именно от вас нараства неимоверно.

Другата възможност, която ви дава фирменият блог, е в самите статии по естествен начин да включите и така наречен “call to action” или призив за действие, който да подтиква четящият да премине от фирмения блог към основната секция на сайта ви – тази с продуктите или услугите, които предлагате.

В крайна сметка, данните сочат, че 60% от компаниите с добре развити фирмени блогове придобиват повече клиенти, което трябва да постави създаването на блог сред топ приоритетите ви за следващото тримесечие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *