Най-ефективната реклама за малкия и среден бизнес

За да се развива една компания, без значение от величината ѝ, един от най-важните аспекти, в който трябва да инвестира, е бизнес рекламата. И докато по-големите фирми могат да отделят ресурс за цели маркетингови отдели както и да разчитат на сравнително по-големи бюджети за рекламни кампании, то малкият и среден бизнес е принуден да търси ефикасни и ниско-бюджетни решения. За съжаление, в повечето случаи мениджърите са принудени да избират между едното или другото.

Затова малкият бюджет за бизнес реклама трябва да бъде внимателно разпределен по правилните канали, за да постигните желаните резултати. А начините да постигнете тази цел са няколко.

SEO [Search Engine Optimisation] или оптимизация за търсачки

В днешно време онлайн рекламата като цяло е най-ефективният начин за промотиране на продукти и услуги. Причините за това са много – бързото навлизане на нови технологии, промяна на потребителското мислене, високата възвращаемост на инвестицията (ROI), и така нататък. Следователно, едно от най-добрите маркетинг решения, които може да вземете, е да инвестирате в SEO. Предното важи с още по-голяма сила за българския пазар, където много компании все още не са започнали да мислят в тази насока.

Истината е, че в дългосрочен план малкият и среден бизнес може да спечели изключително много, ако инвестира правилно в оптимизация за търсачки. Най-големият плюс на този тип бизнес реклама е, че може да бъде насочен към определен тип аудитория, до която искате да достигнете. За разлика от конвенционалната реклама – печатна, видео и радио, която трудно може да подбере аудиторията си, при онлайн рекламата нещата стоят по друг начин. Тук може да инвестирате сравнително малък ресурс (време и пари) в капания, която таргетира точно определена група хора, които активно търсят вашият продукт или услуга. Това им качество, пък на свой ред, ги прави по-склонни да направят покупка. Другата добра новина за малкия и среден бизнес е, че в сравнение с конвенционалната реклама, оптимизацията за търсачки има най-високата възвръщаемост на първоначалната инвестиция и най-дълготраен ефект. Сега само трябва да изберете SEO компания, с която да работите.

Facebook Реклама

Друг рекламен канал, от който малкият и среден бизнес трябва да се възползва, са социалните мрежи.

Потребителите на социалните мрежи и в частност Facebook се увеличават повсеместно. От една страна – лошо за родителите и работодателите. От друга, аудиторията, която потенциално може да бъде заинтересована от продуктите и услугите ви, се увеличава. Статистиката сочи, че през 2016 година над 3.2 милиона от българите са използвали Facebook. Да не чуват шефовете, обаче голяма част от нас постоянно висят в социалната мрежа.

Имайки всичко казано по-горе предвид е ясно, че инвестицията във Facebook реклама си е задължителна. Бизнесът ви определено може да извлече ползи от нея, особено като се имат предвид всички филтри, които може да използвате за да достигнете до точно определен тип потенциални клиенти. Освен това, този вид бизнес реклама е и най-евтината. На цена от едва 7 долара рекламното ви послание може да достигне няколко хиляди човека. А и Facebook рекламата дава резултати почти веднага!

До тук всичко звучи направо страхотно, обаче … за да постигне кампанията ви резултатите, които бихте желали, тя трябва да бъде съставена и изпълнена много точно. В противен случаи рискувате да харчите пари на вятъра. Тук отново най-добрият подход е да се доверите на консултантските услуги на професионалистите. Общи принципи за това какво работи при Facebook рекламата може да намерите навсякъде. Рисковете те да не са подходящи за вашия бизнес, обаче са големи. А вие не може да си позволите грешки, защото това означава загуба на пари. Ако имате желание бизнесът ви да се развива и сте готови да пробвате нови възможности, ние ще ви хванем за ръка и заедно ще преминем през правилните стъпки, за да достигнем до вашите клиенти през Fecebook.

PPC – платена Google реклама

Вариант номер три, платена реклама в Google или pay-per-click. PPC може да бъде разгледан като комбинация от по-горните ни предложения за бизнес реклама. Въпреки, че е добра рекламна стратегия за малкия и среден бизнес, това не я прави по-добрия избор измежду дотук представените. Ето защо.

Платената реклама отново таргетира потребителите на най-голямата търсачка и дава резултати веднага. В общи линии, този тип бизнес реклама е лесно и бързо изпълнима. Трябва ви само акаунт в AdWords – платформа на Google, през която се пуска рекламата и банкова сметка. Без да навлизаме в излишни подробности, накратко, избирате думите/фразите, за които искате вашият уебсайт да излиза в Google. Задавате бюджет на рекламната кампания и пускате. От там нататък, търсачката пуска ваши страница като резултат за определено търсене. Когато някой кликне на вашия резултат, платформата взема дадена сума от зададения за кампанията бюджет.

Това обаче съвсем не означава, че целият процес по съставянето и пускането на платени реклами е толкова прост и лесен. Дори напротив, има фактори, които влияят на качеството на рекламата и цената, която ще плащате при клик, както и думите, за които ще излиза вашата реклама.

За това горещо препоръчваме да доверите важната задача по онлайн бизнес рекламата на опитни професионалисти.

Онлайн рекламата има голям потенциал, предопределен от сравнително ниската цена, целенасочеността на кампаниите към определена аудитория, както и високата възвръщаемост на инвестициите. Това са и причините, поради които този тип бизнес реклама е толкова ефикасен за малкия и среден бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *