Всичко най-интересно от света на онлайн маркетинга от последния месец

Бум на фалшивите новини и все по-големи критики към сърч гиганта – Google, последвалият ъпдейт – “Сова” (Owl) целящ премахването на fake news от SERP и няколко напрегнати дни с флуктуации в ранкингите – Април определено беше динамичен месец що се отнася до SEO. По този повод в Pine Tree Web Consultancy решихме да направим едно кратко обобщение на най-интересното от изминалите около 30 дни, в което да споделим с вас събитията и коментарите, които ни направиха най-голямо впечатление.

Мъж с таблет и отворен новинарски сайт

Новини от света на онлайн маркетинга

От президентските избори в Щатите през Ноември, та чак до сега, една тема започна да вълнува обеществеността – разпространението на фалшиви новини. В окото на урагана попадна и най-голямата търсачка като основен медиум, който бива използван за пускането на фалшивите новини – Google. Дани Съливан, редактор на Search Engine Land, нарече бума на фалшиви новини най-голямата криза в качеството на Google търсенето. От Google потърсиха решение на проблема и в края на Април беше пуснат нов ъпдейт – “Сова”. Повече за това какво представлява ъпдейтът и по какъв начин ще се бори с разпространението на невярна информация може да намерите в подробната статия на Дани Съливан – Проектът “Сова”.

Официалното съобщение на Google по повод филтрирането на фалшивите новини може да намерите в блог поста на Google. Прави впечатление, че един от начините за справяне с проблема е ъпдейтът на прословутите “Search Quality Rater guidelines” – насоки за хората, които оценяват сайтове и спомагат за “обучението” на алгоритмите. И в този ред на мисли, тази статия дава по-дълбок поглед върху ежедневните проблемите с които се сблъскват рейтърите.

Още за промените в Google може да прочетете в месечния уебмастър репорт на Бари Шуорц.

Facebook и модераторите на съдържание…

Скрийншот на приложението на FacebookFacebook е другият гигант, който търпя критики през последните месеци. Те също бяха отговорни за разпространяването на фалшиви новини, но бяха по-бързи да отговорят на критиките. За сметка на това, малко след това пък ги сполетяха други неприятности. Facebook беше критикуван за излъчването и неуспеха да реагира и да премахне екстремно съдържание навреме. Не стига това, ами имаше и критики, че в същото време компанията налага и неуместна цензура върху определени материали. В тази връзка, миналата седмица Марк Зукърбърг обяви, че освен сегашният екип от около 4500 човека, който се занимава с преглед и оценка на съдържание, ще бъдат назначени още 3000 модератора на съдържание. Повече информация около сагата и различните гледни точки може да намерите в статията на “the Guardian”.

SEO статии и анализи

В последните няколко години се заговори за края на линковете като основно средство за оценка на уеб страници, но винаги бързо се слага край на спекулациите. Малко повече информация и кратък анализ на линк действителността според Том Капер от Distilled може да намерите в блога на Moz. На кратко, според Том има корелация между линковете и ранкингите, но от друга страна, популярността на марката също играе важна роля при определянето качеството на дадена страница. Най-просто казано, качествените линкове могат да издърпат дадена страница в топ 10, но от там нататък, марката и “юзър сигналите” като цяло играят съществена роля в подредбата на резултатите на първа страница.

Имайки тази информация предвид, става ясно, че линк билдингът все още е ключов за успеха и трябва да присъства във вашата SEO стратегия. Често обаче, линк билдингът носи със себе си и нотка негативизъм, понеже доста хора го приемат като спам, а не трябва! Има различни линк билдинг стратегии, които, ако бъдат имплементирани правилно, ще донесат ползи и на двете страни. Затова избрахме да ви покажем един точно такъв пример – как Quora (сайт за въпроси и отговори) може да бъде използван не само за читав линк билдинг, но и сам по себе си да носи лийдове. Повече за това как да си спечелим лийдове от Куора може да научите в статията на Шон Бестор.

Към края на месеца Бил Славски пък съобщи за признат на Google патент за алгоритъм, който поставя числова стойност на профили в социалните медии в различни ниши и квалифицира тези с най-високия резултат като “influencers” – ключови индивиди в дадена сфера, които имат голямо влияние в нея. Този алгоритъм може да бъде тълкуван като крачка към включването на социалните сигнали към core алгоритъма на Google.

Бонус: Коментарите към статията също са полезни и могат да ви дадат повече информация и добри идеи. Патента може да видите тук.

Телфеон в ръка с отворен Инстраграм профил

Повече за техническия аспект на SEO

Сега към техническия аспект на SEO. В средата на миналия месец от Sceraming Frog пуснаха една много интересна статия за анализа на log файловете. Тема, която, както повечето технически насочени аспекти на SEO, остава на заден план за сметка на маркетинг частта и цялата “content is king” философия. Въпреки това, повече работа в тази насока определно ще има положителен ефект върху ранкингите ви, така че си заслужава.

А за какво спомага анализът на лог файловете? На първо място може да валидирате кои страници от сайта ви могат и кои не мога да бъдат обходени от кролерите. Може да видите какви респонс кодове връщат страниците на кролерите (1 страница може да връща повече от 1 респонс код при различните обхождания, което говори за нещо сбъркано по сайта ви). Обстойният анализ ще ви помогне да откриете недостатъци като грешки в йерархията на сайта или при вътрешното налинкване, които могат да влияят на цялостното представяне на сайта. Повече за какво представлява този вид анализ може да прочетете на страницата на Screaming Frog.

Бонус: Ако темата е привлякла вниманието ви, към края на миналата година в Distilled пуснаха изключително подробно ръководство за анализа на лог файлове чрез Big Query на Google.

Какво трябва да знаем преди да пуснем нов уебсайт?

Надпис "Settings" с курсор над него

И като заговорихме за техническите аспекти на SEO няма как да не включим това Whiteboard Friday видео, в което Ранд говори за SEO чеклист-а, през който да минете, преди да пуснете нов уебсайт. Имайки поглед върху цялостната картинка, следването на такъв тип чеклист би спестило доста главоболия на някои предприемачи. По-добре е да сте наясно с недостатъците на сайта си навреме и да вземете съответните мерки преди да го пуснете, понеже последиците може да са катастрофални за някои  бизнеси, които разчитат на сайта си за продажбите си.

В този ред на мисли, за бизнеси, които стартират и тепърва се захващат с изработката на уебсайт, определянето на точната цел на този уебсайт е от съществено значение. В случай че и вие спадате към тази категория, видеото на Искра Евтимова дава отговори на въпросите какво трябва да знаем преди да пуснем сайта си и как да се подготвим за среща с IT специалистите, на които ще доверим разработката на сайта.

Нещо от нас …

През месец Април дадохме началото на една нова рубрика за нашия блог, в която ще ви срещаме с най-интересните за нас специалисти в сферата на онлайн маркетинга. За опитно зайче избрахме Атанас Джѝнгаров – SEO нинджа с интересни виждания за оптимизацията за търсещи машини и бъдещето на индустрията. Интервюто с Атанас може да прочетете на нашия блог.

Очаквайте следващото издание на рубриката ни “SEO новини”  през идния месец. В коментарите може да оставите статиите и събитията от света на онлайн маркетинга, които са ви направили най-голямо впечатление през изминалия месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *